Anne-Marit van Dam | 16 januari 2020

In 2019 hebben we meer dan 150 bomen geplant door heel Nederland en daarbuiten. Soms staken we zelf de spade in de grond en andere keren maakten we de aanschaf van de bomen mogelijk of droegen we bij aan de organisatie van het planten. 

Waar staan al die boompjes dan? Bij sociale ondernemingen, scholen, speeltuinen en bij particulieren in de regio Utrecht en ver daarbuiten. Komend jaar hopen we minstens evenveel en liefst nog meer bomen te planten en mensen te verbinden! Op naar een nóg groener 2020!

Bij sociale ondernemingen
Bij de Laagdremplige Opvang van het Leger des Heils op de Oudwijkerveldstraat in Utrecht zijn op woensdag 1 oktober twaalf boompjes geplant. Met dank aan Peter Rouw staan daar nu acht appel- en vier perenbomen. Op zaterdag 6 april plantten we bomen bij vluchtelingencentrum Villa Vrede, een Utrechtse plek van Hoop. Een geënte boom, een vijg, een druif, een appelboom met wensen erin. Het was er allemaal.

Bij scholen en speeltuinen
In samenwerking met Utrecht Natuurlijk Zuilen was er op woensdag 13 maart bij basisschool de Kleine Vliegenier een plantactie. Bij de Scoutinggroep Oost aan de Koningsweg in Utrecht zijn zeven fruitboompjes geplant. Mooi om wat terug te kunnen doen voor hun gastvrijheid! Bij nog drie andere vestigingen van Utrecht Natuurlijk zijn boompjes geplant: bij de stadstuinen Klopvaart, Gagelstede en Stadstuin Zuilen. Op 4 mei maakten we in Overvecht het Groenste Plein van Utrecht nog groener door er boompjes te planten met zelfs de jongsten uit de buurt. Ook bij de Johannesschool in Overvecht zijn bomen geplant. Bij speeltuin De Duizendpoot aan de Spijkerstraat 200 te Utrecht staan nu twaalf extra boompjes. In samenwerking met Dock Utrecht zijn die op 26 september geplant.
Op 17 oktober ondersteunden we een plantactie van 30 fruitboompjes bij basisschool de Schatkamer, Kanaleneiland, Utrecht. De docent, Henk ten Hoeve, kreeg van ons twee boompjes als aandenken voor in zijn eigen tuin. Ook ‘t Palet Odijk (drie basisscholen en drie BSO’s op één terrein) haalde die dag hun boompjes op: zij hebben hun schooltuin vergroend en wij namen daarin het voortouw samen met organisator en medewerker van GrowWizzKids Erwin Visee. Er zijn ook boompjes geveild aan de ouders.
Buiten de regio Utrecht zijn er ook speelplekken vergroend. Met dank aan Femke Mostert zijn er 20 boompjes geplant bij Minitopia in ‘s Hertogenbosch op 19 oktober. In Tsaghkashat in Armenië zijn op 15 april bij een basisschool 23 Amerikaanse eiken geplant door leerlingen en leerkrachten. Deze actie is georganiseerd door onze jobshadower Mane Marukyan.

Bij particulieren
Aan particulieren als Pieter in Soest, Joren in Den Dolder, Cedric in Kanaleneiland, Annika’s ouders in Utrecht, Ruud van Bokhoven (Utrecht Natuurlijk) en Basje Versteeg (Johannesschool, Overvecht) en Henk ten Hoeve (Schatkamer, Kanaleneiland) zijn fruitboompjes gedoneerd. Ter ere van de promotie van ons bestuurslid Dr. Cees Zweistra op 26 september zijn een aantal fruitboompjes cadeau gedaan en deze zijn geplant in Acquoy. Nog van harte gefeliciteerd, Cees!