Jannes Herman-Mostert | 4 januari 2023

Utrecht is weer 101 bomen rijker. Samen met ILW Parkmanagement Lage Weide heeft de Tree Party weer impact kunnen maken op de stad. Er is weer een mooie stap gezet om een markant Utrechts bedrijventerrein natuurvriendelijker, mooier en leefbaarder te maken.

ILW Parkmanagement Lage Weide is in oktober 2022 een partnerschap aangegaan met Stichting The Tree Party om 100 bomen op Lage Weide te planten. Alles met de droom om het bedrijventerrein de duurzaamste van Nederland te maken in 2026. Dat is geen kinnesinne als je je nu beseft dat het bedrijventerrein in de zomer 10 (!) graden heter is door hittestress dan andere delen van de stad. Uit een aanbod van 16 soorten bomen konden ondernemers tot 10 bomen aanvragen en zodoende hun terrein ecologisch maar ook economisch te verrijken. Boomadvies en levering kwamen van Kwekerij Abbing te Zeist. Ondernemers konden kiezen uit bomen als de ruwe berk, de wilde appel, de tamme kastanje, mispels, kornoelje, linde of de krent. Ook eiken, lijsterbessen, de esdoorn of de kers stonden op het keuzemenu. Naast schaduw en het beter vasthouden van hemelwater kunnen we zo een hele slag maken als het gaat om bomen die voor voedsel en een thuis zorgen voor onder meer vogels en insecten.

Op 7 en 8 december 2022 werden de bomen geplant. Startlocatie was het bedrijf Groenpand, enthousiaste planters waren professionals en vrijwilligers van 5050 Green Utrecht, de Utrechtse Studentenvereniging S.S.R.-N.U. ILW Parkmanagement Lage Weide bood genereus een lunch aan voor de harde werkers in het restaurant van The Colour Kitchen. In behoorlijk koud en nat weer werden de bomen enthousiast geplant bij hun nieuwe eigenaren. De ondernemers reageren enthousiast! UW-werkbedrijf stak zelfs zelf de armen uit de mouwen en plantte de versgeschonken bomen meteen zélf met groot enthousiasme. Buiten lunchen gaat met de bomen een stuk mooier worden!

Door een laatste spontane actie konden we uiteindelijk zelfs 101 bomen op het tellertje zetten: er mocht nog een kornoelje bij. Ondernemer Jeroen vond toch nog plek voor een 6e boom. Ken jij ook nog een plekje op de wereld waar stiekem nog wel een mooie boom zou passen?