Anne-Marit van Dam | 22 februari 2020

Wereldwijd komen jongeren in actie voor strengere klimaatmaatregelen en ook binnen de Universiteit en Hogeschool is duurzaamheid een hot topic. Als studentenvereniging is het soms echter lastig een praktische invulling te geven aan dit onderwerp; je zit in een oud monumentaal pand en hebt niet altijd de middelen en kennis om te verduurzamen. Daarom organiseerde christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. in de week van 17 februari een duurzaamheidsweek waarmee bewustzijn werd gecreëerd en geld werd opgehaald voor The Tree Party en de Plastic Soup Foundation.

Dat gebeurde onder andere door een paar praktische acties. Zo gingen tientallen leden in samenwerking met The Tree Party en Utrecht Natuurlijk bomen planten. Stadstuin Klopvaart en het schoolplein van basisschool Johannes werden beide vergroend. Initiatiefnemer en lid Casper Silvis vond dit een toffe ervaring:

Het is gaaf om concreet bij te dragen aan de duurzaamheid en leefbaarheid in Utrecht. Wat mij verraste was hoe enthousiast de kinderen waren om ons te helpen, echt geweldig.

Om de kosten voor deze actie te dekken is er midden in de sociëteit een boom van karton en hout gebouwd. Leden konden voor 5 euro een blad kopen om in de boom te hangen waar ze hun eigen naam of die van hun dispuut op schreven. Zo boden enkele disputen behoorlijk tegen elkaar op: de uiteindelijke winnaar kocht voor 185 euro aan blaadjes. Op deze manier werd 715 euro opgehaald voor The Tree Party.

Er werd ook op andere manieren gezorgd voor meer bewustzijn. Op dinsdagavond kwam de Green Office HU langs en is er een kledingruil georganiseerd, gevolgd door een borrel in het donker. Dit zorgde vooral voor komische scenario’s toen er aan het einde van de avond in het donker moest worden schoongemaakt. Op donderdagavond gaf de Green Office HU een workshop over de Global Sustainability Goals waarbij leden praktische tips kregen over duurzaamheid in hun dagelijks leven en duurzame doelen voor de vereniging werden opgesteld.

S.S.R.-N.U. haalde deze week ook geld op voor de Plastic Soup Foundation, die zich ten doel stelt het gebruik van (single use) plastic in de wereld zo veel mogelijk te beperken, voornamelijk door bij industrie en overheid actie te voeren. Bier was deze week 50 cent duurder om geld in te zamelen en achter de bar werden boodschappentassen van gerecyclede materialen verkocht. Het hoogtepunt van de inzameling was de veiling op donderdagavond, hier boden leden tegen elkaar op voor verenigingsitems zoals dassen, speciaalbierpaketten, oude almanakken en huisgebrouwen bier. In totaal leverden deze acties ruim 1300 euro op.

Eindstand van de week is dat er meer dan 2000 euro is opgehaald voor een schoner milieu en dat er enorm veel bewustzijn onder leden is gecreëerd over hun eigen impact. Myrthe Keulemans, bestuurder van de vereniging met als portefeuille o.a. duurzaamheid zegt daarover:

We hebben deze week niet alleen mensen bewust gemaakt van wat zij kunnen betekenen, maar we hebben ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen gestoken om impact te creëren. Daar ben ik écht trots op.

De rest van het jaar zit S.S.R.-N.U. niet stil: er zal nog meer geld worden opgehaald voor de Plastic Soup Foundation en de vereniging blijft zoeken naar nieuwe manieren om het pand te verduurzamen.

Wij hopen dat andere studenten en verenigingen ook enthousiast worden van duurzaamheid en acties gaan ondernemen ter bevordering van een schoner milieu in Utrecht en daarbuiten.

Ook bijdragen?

Plastic Soup Foundation: http://www.plasticsoupfoundation.org

Utrecht Natuurlijk: http://www.utrechtnatuurlijk.nl

Studentenvereniging S.S.R.-N.U.: http://www.ssr-nu.nl