apr-tree | 18 april 2018

Een mooie en kosteneffectieve methode om meer bomen te planten is te werken met stekjes van volwassen bomen. Tijdens een plantactie in Peursum, in het groene landschap van de Alblasserwaard, hebben we een combinatie van jonge loofbomen en stekjes van bomen gepland op een oud boerenland.

Planten in de Alblasserwaard

Peursum ligt bij Giessenburg in de Alblasserwaard. In het mooie Hollandsche landschap staan rijen knotwilgen langs de slootranden die de weilanden tot aan de horizon omgeven. Op een stukje grond van de familie Muilwijk mochten we meehelpen wat bomen te planten. Notenbomen! De vruchten ervan leveren hopelijk over 5-10 jaar een gezonde, leuke oogst. Maar ook onderstammetjes met daarop enten van diverse fruitsoorten. Appel, peer, pruim. Natuurlijk met een label eraan: wat is de onderstam en, welke soort is erop geënt? Mocht de ent niet aanslaan, dan kun je het volgend jaar weer proberen. Maar niet elke soort laat zich op zomaar elke onderstam planten. Wist je je dat de appel en de roos familie waren, maar dat je peren niet op appels kunt enten, of andersom? Wij eerst ook niet.

Wat is een onderstam? Wat is een geënte boom?

Als een appel van een boom valt, en er groeit een nieuw boompje uit, dan heet dat boompje een zaailing. De vrucht van zo’n boom smaakt zelden lekker, eigenlijk nooit zoals de boom waar die vanaf kwam. Houd je van bomen én van een lekkere appel of een goede peer? Dan ent je het best een goede eetbare soort (takje van een boom met smakelijke appels) op een onderstam die daarbij past. De onderstam is van een soort die vaak minder vatbaar is voor ziektes, sneller of juist langzamer groeit enzovoort. Het mooie is: je kunt zelfs meerdere appelsoorten op een onderstam enten! Te gek toch? Op 4 maart 2017 hebben vier deelnemers een cursus enten gedaan. Een aanrader! De geënte boompjes zijn in een tuin in Zwolle en dus ook in Peursum komen te staan. De meeste sloegen aan! Bij appels en peren gaat dit heel vaak goed, pruimenboompjes zijn nét een tikje gevoeliger. Klik hier als je iets meer wilt lezen over wat enten is.