Mireille Voorendt | 31 maart 2023

“EcoRasmus: Een Educatieve Reis naar Duurzaamheid en Sociale Verandering”

EcoRasmus, een prikkelend initiatief ondersteund door het Erasmus+ onderwijsprogramma van de Europese Unie, bracht gepassioneerde deelnemers uit diverse hoeken van Europa samen voor een onvergetelijke reis vol ontdekking, educatie en betrokkenheid. Gedurende vijf dagen waren deelnemers vanuit Spanje, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Nederland samengekomen om deel te nemen aan een inspirerende cursus gericht op duurzaamheid, milieuactivisme en sociale verandering.

De aankomst op dag nul markeerde het begin van een opwindend avontuur, waarbij de eerste indrukken werden gevormd door een verhelderende rondleiding langs de kust, met het opmerkelijke beeld van Pasifae Vilanova dat Europa symboliseert. Een krachtig symbool om het doel van het project te omarmen.

De cursus barstte op dag één in volle gang los met een levendige voorstelling van de groep en het programma. De discussies begonnen met een diepgaande verkenning van harmonieus groepswerk en een introductie tot de “Eco-scan” – een doeltreffende methode om milieu-audits uit te voeren op diverse locaties.

De daaropvolgende dagen waren vervuld met boeiende workshops, oogverblindende culturele bezoeken en betekenisvolle ontmoetingen. Een ontmoeting met Joanita, manager van Hotel Cèsar- Restaurant Fitorra, bracht inzicht in het hotel duurzaamheids programma en haar sociale initiatieven ter ondersteuning van vrouwen. Daarna volgde een diepgaande verkenning van duurzaamheid, geleid door Jannes Herman Mostert, en een verrijkende ervaring bij het Guatekes HorTotal sociaal project, waar Elisa jongeren en buurtbewoners verwelkomt voor milieueducatie.

De reis zette zich voort met een diepgaande verkenning van Vilanova en een smaakvolle onderdompeling in de lokale keuken met de heerlijke Calçotada. Dit werd gevolgd door een mindfulness-ervaring bij Pasifae Vilanova, waar deelnemers werden aangemoedigd om de omgeving te verkennen door middel van geluiden, geuren en sensaties.

Het hoogtepunt van de cursus was ongetwijfeld de vierde dag, waarop veldbezoeken aan Barcelona werden ingezet. Het bezoek aan het inspirerende sociale project van CanMasdeu, gericht op alternatieve gemeenschapshuisvesting, gedeelde tuinen en milieueducatie, bood een diepgaand inzicht in duurzaamheid in de praktijk. Het planten van bomen en het verkennen van de diverse projecten van de deelnemers gaven een blik op de aanstaande workshop ‘projectfabriek’.

De vijfde dag bracht deelnemers in contact met de Ortoll-organisatie, waar het planten van bomen samenging met begeleiding in het proces van projectontwikkeling. Dit alles draaide om het idee van het planten van zowel letterlijke als figuurlijke zaadjes voor een duurzame toekomst, waarbij creativiteit, samenwerking en energie werden ingezet om een positieve impact te creëren.

De EcoRasmus-cursus kan worden beschouwd als een broeinest van kennis, verbindingen en inspiratie. Het was een reis die niet alleen deelnemers informeerde en uitdaagde, maar ook vriendschappen smeedde en een duidelijk pad naar een duurzamere toekomst belichtte.

Dit is slechts het begin van een veelbelovend verhaal, waar de inzichten en ervaringen van deze cursus een voedingsbodem vormen voor verdere actie en betrokkenheid. Met de deelnemers die naar huis gaan met een rugzak vol kennis, herinneringen en nieuwe ideeën, belooft EcoRasmus een blijvende impact te hebben op het vormgeven van een meer duurzame en inclusieve toekomst.


Dit artikel neemt de hoogtepunten van de vijfdaagse cursus en geeft een overzicht van de rijke ervaringen en leerzame momenten die de deelnemers hebben meegemaakt tijdens hun reis naar duurzaamheid en sociale verandering.